Faceți căutări pe acest blog

vineri, 1 august 2014

Dacă te-ai săturat de politică... și vrei să afli cum e să mori, citește „De ce trăim? De ce murim?”


Dorești  cartea?! Doar  pentru 15 lei o poți avea.

Trimite un mesaj  cu adresa  pe email: 
antonvasileiasi@gmail.com  
          
„Există, în fiecare sistem, o legitate a entropiei care crește inexorabil. Cel puţin asta susțin fizicienii pe baza celei de-a doua legi a termodinamicii. Dar ce este entropia? Conform celui de-al doilea principiu al termodinamicii, entropia unui sistem izolat măsoară gradul de ordonare şi dezordine manifestă a sistemului. Ideea de un spaţiu al fazelor o explică. 
Un singur punct  sau un compartiment, în cazul sistemelor biologice, un organ o explică. Creşterea entropiei unui compartiment, nu poate fi alta decât a întregului sistem, adică caracteristicile observabile sunt identice. 
O  femeie bătrână nu poate, spre exemplu, să aibă buze senzuale. Cu toate acestea, moartea unui organ al unui individ este diferită de a celorlalte organe şi poate constitui chiar cauza morții lui, chiar dacă celelalte organe sunt sănătoase.                               
Entropia crește în timp; asta înseamnă că, pe măsură ce crește, sistemul are tendința de a se manifesta dezordonat, în sensul unei dereglări manifeste suferite de sistemele ireversibile.   Ireversibilul se referă la procesul unui eveniment ce nu mai poate fi reluat şi, prin asta, timpul sistemului devine inexorabil şi durata lui de viaţă limitată. De ce un sistem biologic merge de la o ordine ascunsă, în sensul realizării fenotipului şi apoi spre o degradare constantă sau accelerată şi moare?
Roger Penrose afirmă că, orice sistem, inclusiv Universul în momentul Big-bang-ului, porneşte de la o entropie minimă. Universul atinge, în momentul Big-bang-ului, o entropie maximă - ,,sfera de foc’’ primordială. 
Dar sferă de foc primordială este un punct extrem de mic. În momentul exploziei, entropia devine minimă. 
Începerea procesului de organizare pornește de la un nivel minim de entropie (minuscula sferă de foc transformată în lumină); mai întâi are loc structurarea microscopică a  materiei -  neutroni, protoni, electroni, atomi; apoi a marilor structuri cosmice  galaxiile şi sistemele solare.                                   
Prin analogie, fenomenul fecundării porneşte de la o entropie minimă posibilă, generând formarea celulelor stem, apoi a celor somatice şi a primelor organe ale unui sistem biologic.”  

Vasile Anton Ieșeanu,  1 august 2014, Iași    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu