Faceți căutări pe acest blog

luni, 11 ianuarie 2016

Cum ieșim din cercul vicios...

     
  
A spune că nu există libertate ar însemna să spunem că ne rotim în cerc, că nu evoluăm, că generaţiile rămân la fel și numai decorul se schimbă.
Cunoașterea este singura cale de evadare a omului din Destinul Manifest, din cercul vicios al familiei şi poate astfel, să treacă dincolo stânca lui Sisif. Altfel, generațiile sunt  „pedepsite  de zei”  la fel ca   Sisif, să împingă un bolovan până-n vârful unui munte doar cu mâinile și picioarele. 
Când ajungea aproape de vârf Sisif scăpa bolovanul și o lua de la început. Mitul denunță succesiunea generațiilor  ca  o rotație  în cerc. 
Totuși omul  și în speță omul  modern,  ca urmare a progresului social, are șansa de a ieși din cercul vicios  al familiei și de a se afirma în alte planuri, cercul transformându-se  în spirală,   generând astfel posibilități   multiple de  afirmare și ascensiune socială.                                                         
Chiar dacă invariantul ereditar ne jalonează în mare parte viaţa, el fiind programul informational fundamentul care generează arhitectura de ansamblu a creierului, variabila genetică ne dă posibilitatea să evadăm din ereditate, din acel cerc de familie, ne oferă multiple opţiuni, întrucât cea mai mare parte a reţelelor neuronale, aproape 70% din capacitatea craniană se datorează informaţiei dobândite, deci voinţei de cunoaştere și liberei noastre alegeri a sensului vieții.
Evadarea din cercul de familie poate avea un sens bun, ceea ce va duce la mişcarea în arc de spirală ascendent sau poate fi în sens negativ, ceea ce va fi un arc de spirală în sens descendent. Dacă există un determinism cauzal, acest determinism, cum afirmă filosoful francez Alain, e apa în care înoată omul; individul uman are această mare libertate de a înota împotriva curentului sau a se lăsa dus de curent.  
Evadarea în sens ascendent social se face cu efort, cu încordarea voinţei. Pentru a evada din cercul de familie, progenitura are nevoie de un ţel, de un scop pe care și-l propune. Scopul se realizează prin voinţă de cunoaştere şi o adâncă înţelegere a lumii în care viețuiește: momentul conjunctural favorabil poate veni în întâmpinarea dorinţei noastre. În ce constă libertatea în această auto-constrângere? În viziunea lui Alain libertatea constă în a ști să reziști momelii, intereselor, constrângerilor și tentațiilor.
Unii filozofi vorbesc despre așa numita loterie genetică; cine câștigă la loteria genetică ia totul! Asta dă prioritate informației ereditare. Chiar și-n cazul fraților e valabilă loteria genetică. În unele cazuri este posibil câștigul unei singure progenituri la loteria genetică, fiind mai înzestrat  genetic decât frații lui. Faptul e greu de explicat de vreme ce informația provine din spermatozoidul și ovulul acelorași genitori.

La asta contribuie o serie de alți factori dependenți de informația dobândită de noul lot de spermatozoizi și de noul ovul. 
Gemenii univitelini confirmă un anume determinism; aceștia au o ereditate aproape identică și un destin asemănător. Asta nu înseamnă că ambii frați sunt determinați în mod absolut în libertatea de a opta sau de a alege. Între toate viețuitoarele, omul dispune de un liber arbitru aproape nemărginit; cunoașterea îi conferă această nelimitată libertate. Numai cel care deţine suficientă informaţie și experiență poate lua hotărâri înţelepte. Un om înţelept este un om informat și experimentat.( fragment  din  cartea LIVERATE ÎN IADUL DE LUX) 

Vasile Anton Ieșeanu, 11 ianuarie 2016, Iași 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu