Faceți căutări pe acest blog

duminică, 20 februarie 2022

Stupid people! De ce sunt românii un popor nefericit?... Nu românul este un incapabil social, ci societatea este nedreaptă.

Moto: Bășcălia este stara noastră de spirit. E o tară congenitală care ne predispune la ușurătate, egoism, egocentrism, abulie (lipsă de voință, nehotărâre, inerție, neputință), conflict psihic, toleranța față de individul rău - abuziv, adesea abject, fără respect civic și lipsit de cel mai elementar bun simț social care predispune mintea românului la nevroză și o îngrijorătoare lipsă de responsabilitate față de cei apropiați lui.           Epoca fanariotă a exarcerbat slugărnicia și fariseismul la români, apoi Comunismul a cronicizat prin bancurile de spre Ceaușescu această boala mintală a spiritului mioritic, românii devenind cu fiecare generație nu doar captivi dionisiacului, înclinația psihomnetalui spre plăcerile bahice ci și misologi - un popor care disprețuiște cultura raționalului.

        Pînă când clasa noastră politică și noi românii în general nu ne vom elibera de tiparele gândirii comuniste nu vom reuși să instaurăm în România o democrație autentică.         Pentru a trăi fericiți ca elvețienii de pildă e nevoie de o schimbare radicală a gândirii morale, în primul rând a clasei politice care să genereze în societate adevărată iubire față de celălalt, nu
iubirea farisecă propovăduită de biserică.         Iubirea de aproape presupune respectul pentru celălalt, nu slugărnicia sau politețea ipocrită.

          „Dacă elveţienii sunt un popor fericit, atunci,  starea lor de fericire socială este generată de ,,civismul lor ridicat’’, respectul pentru celălalt, respectul pentru îndatoririle ce revin fiecăruia în comunitate,  renunţarea ,,fără dramă’’ la egoismul individualist, pentru ca buna convieţuire  să fie posibilă.                                                      Această  atitudine civică, face posibilă creșterea  gradului de încredere, a,,sentimentului de comuniune socială”, cum spune Adler, respectiv ,,fidelitatea ,onestitatea,  înclinația spre conlucrare și cooperare  în interesul comun  pentru stat, cultură popor  și umanitate”, calități morale ce conferă  o anume stare de confort psihic, de bine și implicit de fericire  generală.   În  comparație cu elvețienii, sub aspectul acestor criterii de evaluare a fericirii, noi românii suntem un popor nevrotic și profund nefericit  și poate din această perspectivă am dezvoltat acea predispoziție pentru  bășcălie sau  cum spune  George Panu în memorabila sa carte Amintiri de la  junimea în care realizează și un tablou  psihologic, anecdotica „de pe uliță” lui Caragiani și Creangă  și zeflemeaua „caracudei”.  O viaţă mulţumitor de prosperă face pe om mai tolerant faţă de erorile de guvernare sau actele de corupţie ale guvernanţilor, domoleşte ura şi reduce iniţiativele mişcărilor subversive extremiste care  generează anarhie  și haos social, propice instaurării dictaturilor.    Este evident că  mişcările subversive, anarhice sunt iniţiate şi susţinute  din cele mai înalte sfere ale puterii, de   cei interesaţi în arogarea puterii dictatoriale  sub masca democrației.                                     

            De regulă, sunt  folosiți  „revoltaţii” nevroticii,   inadaptaţii şi  impotenţii sociali cronici,   canalia de pe uliți  cum bine   i-a numit Eminescu, mediocri  incapabili să acceadă  în lupta  dreaptă competițională  la un anume statut de om liber și autonom, capabil să  se  realizeze cu ajutorul mijloacelor raţiunii  și inteligenței  un scop bun în viaţă. 

        Cele mai la îndemână  forme  pentru atingerea limitei de egalitate cu a celor sus-puşi, sunt  violenţa şi agresivitatea – lupta de clasă  de sorginte  comunistă care s-a dovedit totdeauna  în istorie, după ce scopul a fost atins, o reașezare în   aceleași două  lumi  în bogați  nomenclatura  și sclavii  comunismului - poporul muncitor mai   iraţională şi  mai  absurdă.

        Cel  mai  lesne prind, la  tineri,  ideile mistice  ale ideologiilor.  Nu el este un incapabil social, ci societatea este nedreaptă. În rândul acestora se înscriu nevroticii a căror ambiţii depăşesc cu mult  posibilităţile şi suferă eşecuri sociale, sau cei  care îşi propun scopuri  mai presus de capacităţile lor şi, deci, imposibil de atins. Pentru nevrotici autoevaluarea este totdeauna   inflaţionistă, fie în sens depreciativ , fie în sens excesiv apreciativ.                       

        La elveţieni, guvernarea se identifică cu buna administrarea banului public.  Această atitudine de responsabilitate civică creşte gradul de încredere în funcţionarii din instituţiile statului, în clasa politică; atitudinea altruistă a clasei politice reduce la minim conflictul psihic şi elimină nevroza și revolta  socială. (Vasile Anton Ieșeanu  - Pledoarie pentru democrație)                       

         Pentru a realiza aceste reforme morale  în societatea română e nevoie de politicieni - oameni de caracter.  Dar, la noi, la români, oamenii de caracter sunt atât de puțini, atât de puțini... încât lipsesc cu desăvârșire!

   Autor:   Vasile Anton Ieșeanu,  duminică, 20 februarie  2022, Iași                                                                                  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu