Faceți căutări pe acest blog

marți, 7 iunie 2016

Democrații și dogmaticii



         Moto: ,,Celălalt nu trebuie să fie!’’ Alain Finkielkraut


          Avertisment! Cei care au drept alibi de beton, adevărul unic  şi credinţa  într-o înţelegere  mai profundă a realităţii  noastre politice, îi rog să  nu citească acest text!                                                                                                
         În România nu poţi  să critici puterea, fără ca politrucii de profesie  să nu te creadă angajat  în cealaltă tabără;   nu poţi să ai o opinie contrară (valabilă  în  orice democraţie reală), fără să creadă că urmăreşti un scop; nu pot  admite că nu eşti de partea cuiva, că  nu urmăreşti ceva, că nu ai un scop,  iar dacă le spui  că,  pur şi simplu,  aperi   un ideal moral, te cred fie nebun de legat, fi  angajat mascat.                                                                              
             Dogmatici până la absurd ei nu cred decât în adevărul unic – acela emanat de putere. Obtuzi  şi aroganţi  politrucii de profesie  interpretează  textul  fără a-l citi cu atenţie , la fel cum  ascultă  adevărul  unic emanat de putere, fără a-l interpreta.                                                                                
             Ei nu judecă lumea prin prisma raţiunii  şi a discernământului moral, ci doar prin starea afectivă – simpatie sau aversiune, iubire sau ură.  Exemplul cel  mai sugestiv în acest sens e  Rareș  Bogdan de la  Realitatea TV.  (Acest politruc îi acuză pe români că au avut neobrăzarea  să voteze penali. „ Penali” cu  dosare fabricate de DNA. )                                                                               
       Or,  în relaţia cu  lumea omul  trebuie  se judece cu mintea, adică cu raţiunea care  conferă  un anume  grad de încredere, nu de credinţă. Cu omul rațional  te poți lesne  înțelege,  cu dogmaticul e imposibil.  Numai  în  relaţia cu  Dumnezeu omul  poate relaţiona cu inima  şi îşi poate manifesta credinţa.                                                                               
  
         În relaţia  cu  omul puterii, individul trebuie să-şi folosească judecata nu sentimentul. Cine judecă lumea  cu inima  lesne  devine  un dogmatic  fanatic.   Celălalt  nu  trebuie să  existe, trebuie desființat.  Pe această  judecată  şi-a fundamentat zoon politikon ( animalul politic -  cum  bine i-a spus Aristotel că om nu-i poți spune) – pilonii dictaturii.      


Vasile Anton Ieșeanu,12 august 2016, Iași
                                                         

Un comentariu:

  1. Speranțele oamenilor plecați care văd cum e să trăiești într-o lume occidentală, nu mai bună, dar un pic mai dreaptă cu omul de rând muncitor. Politrucii, slugoi ai unor oameni aflați la putere nu pot admite adversarul. La fel ca în regimurile ideologice dictatoriale , adversarul trebuie să nu existe, trebuie desființat. „Trebuie băgați toți la pușcărie”, urla ca un dement acest politruc când primul care ar trebui închis ar fi chiar el pentru matrapazlâcurile făcute cu Vanghelie și pentru care DNA a lăsat în mod deliberat dosarul în conservare. Politrucii aceștia ne cred proști, cred că nu vedem dincolo de aparențele prin care muma pădurii, alias șefa ADN le utilizează spre a le induce dragostea față de sistem ca dependență, adicția cum o numesc psihologii, iubirea fără voie care îi face slugoi devotați. Dacă nu clămpănești în favoarea noastră, ei bine, cartonașul roșu e la noi , la DNA. Cum a scăpat fostul primar Vanghelie de uriașa delapidare și politrucul sponsorizat de acesta asta e un mare semn de întrebare?

    RăspundețiȘtergere