Faceți căutări pe acest blog

marți, 3 septembrie 2024

Intelectualii români și politica extremiștilor

  

Autor: Vasile Anton Ieșeanu: Nota Bene:  Mișcarea legionară a fost o „speranță” , la fel ca și mișcarea comunistă de omogenizare în masă la nivelul cel mai de jos , anume la nivelul „canaliei de pe uliți” , cum a numit Eminescu prostimea uniformizată de tâlharii criminali Pocust , legionarii și comuniștii, în celebra lui sintagmă!

Răspunsul meu la postarea lui Christian W. Schenk 𝐃𝐈𝐍 𝐂𝐎𝐑𝐄𝐒𝐏𝐎𝐍𝐃𝐄𝐍𝐓𝐀: TRAIAN POPESCU

Vasile A. Ieșeanu: Christian W. Schenk ! Ceea ce mă intrigă e faptul că foarte mulți intelectuali au aderat la mișcarea legionară în frunte cu Mircea Eliade. Ce a făcut oare să cadă în capcana mișcării legionare? Cred eu că a fost iluzia unei societăți mai drepte. Or, a ieși din calea de mijloc a democrației ( cu toate tarele ei) în seamnă a ieși din rațional. Observați cu atenție toate ideologiile, fie de extremă dreapta, fie de extremă stânga nu s-au bazat pe rațiune, ci pe sentimente de iubire și ură, conform aceleași paradigme leninist- staliniste: „cine nu-i cu noi e împotriva noastră și nu. trebuie să existe!” Or, de aceea găsesc democrația, chiar și coruptă( corupția , dacă nu se poate eradica, se poate diminua prin metode raționale) ca fiind cea mai rațională , pentru că nu recurge la exterminarea, cel mai adesea exterminarea în masă cum au făcut și fasciști. și comuniștii. Ca de exemplu asasinarea unor prim miniștri de către legionari a rezolvat problema socială?Nicidecum! Rezolvă asasinatul politic problema socială? Niciodată! Doar în cazul unei revoluții cum a fost revoluția anticomunistă, când cei doi popândăi comuniști trebuiau eliminate spre a nu ajunge la un război civil devastator: scenarii posibile au fost ca de pildă armata contra securității! În perioada interbelică societatea română era pur și simplu bulversată de corupție aproape generalizată de la Casa regală în frunte cu regele cartofor Carol al II-le și până la nivelul primăriilor. Dar ceea ce cred eu că a determinat aderența la mișcarea legionară a fost revolta românilor indusă persuasiv și de propagandă legionară, împotriva evreilor bogați, implicați în actele de corupție politică. Și cred că și în Germania lucrurile s-au petrecut la fel și pe aceste considerente naziștii au declanșat holocaustul!
Christian W. Schenk 𝐃𝐈𝐍 𝐂𝐎𝐑𝐄𝐒𝐏𝐎𝐍𝐃𝐄𝐍𝐓𝐀: TRAIAN POPESCU

Christian W. Schenk : Vasile A.
Ieșecare puternică A fost sub conducere miea lui. Nici Antonescu, nici regele nu s-au putut pe deplin sustrage. Și mentorii mei Vasile Copilu-Cheatră, nici Arghezi nu au scăpat precum nu au reușit nici să se sustragă dictaturi comuniste. Și pentru una și pentru alta su plătit! Mulți s-au refugiat după căderea Mișcării „Căpitanului” (Ionescu de mai sus, Gane, Caraion, Cotruș, Baciu șamd)!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu