Faceți căutări pe acest blog

marți, 3 ianuarie 2017

Băsescu și Iohannis - spânii distructivi ai propriilor partide și sabotori ai Democrației


       


„Democrația  este cea mai rea formă de guvernare, cu excepția celor încercate deja.”  Churchill   


Pentru atingerea  interesele lor de un egoism  feroce, cum  numai  indivizii spâni  își  pot  trăi existența și satisface orgoliile și vanitățile  lor deșarte  cei doi spâni, Băsescu și Iohannis au distrus în modul cel mai eficace  și lamentabil ,  propriile lor partide  de dreapta.                                                
Băsescu a distrus PDL-ul, de la care și-a luat adio, iar acum Iohannis face pentru PNL același joc distructiv. Practic dreapta în aceste momente nu mai există. De fapt nici nu a existat, fiindcă nici fostul PDL, nici PNL-ul  după  debarcarea lui  Crin Antonescu nu și-a stabilit clar și coerent o  ideologie a dreptei.                                                                                                                        
Ce mai există,acum   în a așa zisă dreaptă   PMP, USR nu au nimic comun cu dreapta, nici program , nici obiective politice clare și coerente, ci doar interese de  gașca . Pe acest vid politic al dreptei se afirmă formațiunile politice   ale  extremei drepte.                                                                        
 Dacă la stânga forțele extremiste sunt anihilate de colosul PSD, formațiune   de centru stânga, acum  în colaborare cu ALDE(  formațiune de centru dreapta,  liberală) a  acceptat în programul de guvernare  și măsuri  liberale  care s-a afirmat la ultimele alegeri cu o  altfel de politică, o politică  nouă -  aceea a  programelor, în  locul  acuzelor denigratoare la adresa  adversarilor   politici  fără a se lăsa provocat sau atras în conflicte sterile,  cum a făcut PNL în mod   obsesiv  și  falimentar posibil. Fărâmițarea  dreptei  face  posibilă apariția extremismului politic, tocmai pe acest fond al degringoladei PNL  și cele două  partidulețe   intrate în parlament  USR și PMP  deja se manifestă  ca promotori  ai extremismului politic.  Este  o  încercare   evidentă, mai cu seamă  a  spânului  Băsescu de  a   menține   o pseudo-democrație, cum de altfel  am simțit-o  poporul român  în   cei zece ani de dominație   băsisită, insistând la  Iohannis  pentru refuzul de  a desemna   un premier  numit  de  partidul câștigător, ales democratic.                                                                                       
 Dorința oarbă a spânului Băsescu  de a ajunge la butoanele puterii   și a transforma    Democrația   românească   încă fragilă  într-o  mascaradă politică fără sens, în scop  clar de a se  îmbogăți prin  furturi  și corupție   și mai mult, știind  că cel care deține   banul , deține puterea  și poate   face orice abuz.   De altfel   și  în prezent strecurat   târâș grăpiș în Parlament , deși ar trebui să fie   în închisoare, acest spân cu  sprijinul  absolut   irațional al binomul încearcă să submineze   democrația. Iohannis  vrând  să   arate  românilor că e singur la butoanele    binomului   și nu ascultă de sfaturile  „bune”   ale  spânului  Băsescu, nu  i-a dat  credit, i-a dejucat planurile ascunse  și   a  numit   un premier  de la adversarii lui politici care au   câștigat alegerile. Dejucându-i planurile   în interes  propriu, spre a nu   fi suspendat și probabil, cu certitudine demis, Iohannis  și-a   consolidat  propriul scaun care se clătina, dar implicit  a  dat  și  curs  acțiunii  democratice normale. Spânul   Băsescu ar fi   recurs la un război total  în speranța că  va  mitui mai marii  planetei,  pe   Donald Trump spre exemplu cum l-a mituit pe Obama și acolitul acestuia, trimisul special al înaltei porți americane,  cowboy Philip Gordon, cu  zece miliarde  de euro  împrumutați   de la FMI  și   cu care chipurile  a cumpărat bonuri  de tezaur  de   la trezoreria americană.                                                                                                                                                    
 Oamenii judecă  și votează  cu cei mai  apropiați  de  adevăr  și de real , nu  cu cei care  promit  mai mult ,cum  spre exemplu   au promis demagogic  dublarea salariilor  cei de la PNL, după  promisiunea PSD de   15%  mai realistă și mai adecvată economiei  naționale.                                     
 Asta ne arată  că atunci când   unul din partide   judecă   poporul ca o mulțime de proști   și  le poate   vinde gogoși, poporul nu pune botul , nu se  lasă  înșelat de  promisiuni demagogice  care   nu   pot fi îndeplinite  sau   îndeplinite   sine  die  sau cum spune  românul,  la Sfântul Așteaptă.  Ceea ce  PSD-ul a învățat  în cursul   unui  exercițiu  îndelungat  de peste  un sfert de veac  de politică, dreapta   nu a   învățat   și nici nu vrea  să învețe, crezând  că accesul la  guvernare   se poate face  nu prin mijloace democratice, ci prin  antrenarea  de către președintele  în funcțiune a instituțiilor de forță, respectiv a binomului  SRI-DNA. „Noua clasă politică   și societatea   ca întreg  trebuie să învețe, scrie  sociologul   maghiar Elemer Hankiss, cum să construiască și să conducă  un sistem democratic . Aceasta   va fi o experiență nouă și un  proces de învățare lung. Poporul trebuie să înțeleagă  că lupta pentru o societate liberă  și prosperă  este o misiune mult mai dificilă și mai complexă decât  și-au  imaginat în anii de   și deceniile de  disperare și înrobire. Epoca de aur a inocenței și simplicității a luat sfârșit.”(  Richard  Rose , William  Mishler, Christian  Haerpfer  -  Democrația și alternativele ei, Ed. Institutul European, 2003,Iași  add. Hankiss,1990:7)                                                                    
 Democrația  trebuie  învăță  nu doar  de   politicieni sau  cei care vor  să ajungă politicieni. Democrația   trebuie învățată de popor  spre a putea face  în primul rând  distincție  între  propaganda  subversivă  a   jumătăților de adevăr și  posturile  de televiziune cu adevărat democratice,  a decela  între   promisiunile   realiste  și cele demagogice, între  dreptate  și  adevărul obiectiv și  paralogisme   idealiste, lipsite de  suport   obiectiv și  veghea permanentă   a factorilor de decizie care  recurg  frecvent  de  la   calea de mijloc a democrației,   de  la supremația  Constituției  și a legilor în vigoare  și la înșelarea  diversionistă  a  alegătorilor.  În Democrație   orice   decizie    înalților demnitari de stat, bună sau rea,  trebuie justificată  în fața   poporului                                                                     
 Democrația   este virtutea cea mai de preț   a unui  popor puternic  și  demn, cunoscător  al valorilor  democratice  și  permanent   participativ  la  veghea  continuă  a  factorilor politici decizionali.                                                                                                                                                              După cum s-a  putut observa   la ultimele alegeri   cetățeanul  român   mediu este  adept al democrației   și   foarte puțini  au votat  cu  extremiștii   naționaliști  ( de regulă  fanaticii sau   fanatizații  de propagandă), ceea ce arată că românii  iubesc Democrația  - calea de mijloc  și refuză  categoric   alternativele  nedemocratice , în speță  formele extremiste de stânga sau de dreapta.  Totuși Democrația are un mare cusur  - este legată nemijlocit de dezvoltarea economică. Crizele economice   fac  lesne   posibilă  deraierea de la Democrație  spre una din formele extremiste.   Românii trebuie să înțeleagă că cea mai bună formă  politică   este calea de mijloc  - Democrația  și pentru menținerea ei  este necesară   o continuă   participare,  supraveghere și   sancționare   a oricăror deraieri de la  supremația legii.    Principalii  dușmani ai democrației sunt, în cazul  României,  instituțiile statului  care  trebuie să   pună în aplicare  supremația legii  și care  au fost   transformate    de către  spânul  Băsescu  și apoi   întărite de  spânul Iohannis, în   principalele   forțe oarbe( binomul Coldea SRI  -  Kovesi  DNA)   de   sabotare a   Democrației                                                                                               
 Cel mai   important  factor  de stabilitate a  democrației  este  economia liberă ca factor de   progres continuu.    De aceea  forțele  economice naționale trebuie să  primeze în fața   concernurilor   multinaționale  și să fie întărite   printr-o politică coerentă  judicioasă  și rațională     din  partea statului,  de protecției a economiei  naționale.  

Vasile Anton Ieșeanu,  3 ianuarie  2017, Iași    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu