Faceți căutări pe acest blog

luni, 12 februarie 2024

Cu și fără securiști

       

             Citind cartea lui Ovidiu Creangă, Cu și fără securiști, un basarabean care a evadat prima oară din lagărul comunist rusesc și a venit în România după Ultimatumul lui Stalin din 1940, apoi a evadat din lagărul comunist ceaușist în 1982 și a fugit în Canada la vârsta de 60 anii. În Canada și-a încropit o afacere! Vedeți cum omul capabil poate, doar incapabilii vor înapoi în comunismul triumfalist comunismul latrină cum l-a numit Paul Goma. Ovidiu Creangă a fost coleg cu tovarășa Elena Ceaușescu la ICECHIM, a ajuns director la Chimimport și povestește multe episoade din epoca comunistă, pe care eu o numesc „EPOCA TENEBRELOR” . am să scriu și eu o carte intitulată Amintiri din epoca tenebrelor” 

        Într-o vizită într-o țară asiatică, el și echipa sa și-n echipă neapărat informatorul de serviciu securist a fost acostat de două femei pe stradă , auzind că aceștia vorbesc românește. Cele două erau evreice plecate din România în anii dictaturii comunist-staliniste numite dictatura populară ( unii evrei au adus comunismul , alții au evadat din „raiul” comunist).

          Eu am definit comunismul  drept „ Libertate în iadul de lux! Ovidiu Creangă a fost pur și simplu siderat de faptul că cele două evreice vorbeau LIMBA ROMÂNĂ, după 20 de ani de la evadare din „raiul” comunist. Una din ele i-a zis . „Noi în familie vorbim numai limba română, numai în societate vorbim engleza. ” Ovidiu Creangă ca și mine a rămas siderat. Făcând o comparație cu românii din Canada , care imediat după ce au evadat din „raiul” comunist și-au uitat limba și pe copii nu i-au mai învățat limba română, ci doar engleza. Cum se explică acest paradox?...

         Christian W. Schenk  „Triste est cum obliviscar ver- nacu la nostra, lingua patria, in qua nati sumus!”Este trist când uităm limba noastră populară, limba țării în care ne-am născut!”

         Da, maestre, ar trebui să le fie rușine românilor care au plecat din țară și și-au uitat limba (dar de unde rușine la mioritici!!!) , în vreme  ce dumneavoastră, german după tată  și ungur  după mamă,  născut  în România  nu  ați uitat limba  română! Limba  noastră-i o comoară...  care e gata să piară!

Autor: Vasile Anton Ieșeanu         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu