Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 3 februarie 2024

Mai poate fi fericit un om la 90 de ani?...

Da, privind înapoi la activitatea lui creativă se poate afirma că finis coronat opus -sfârșitul încununează opera – Ovidiu, „Heroides”, II, 85 .

Nouăzeci de ani de luptă cu viața sau joaca cu viața?...
Este viața o luptă sau este un joc creativ?!...
Cum a trecut Nicolae Breban prin CENZURA COMUNISTĂ?
Prietenul meu de pe realitatea virtuală, maestrul Christian W. Schenk, a postat în grupul https://www.facebook.com/groups/505232326309450/ comemorarea a 90 de ani a scriitorului NICOLAE BREBAN care azi , joi 1 februarie împlinește venerabila vârstă de 90 de ani. Nicolae Breban s-a născut la 1 februarie 1934, la Baia Mare, ca fiu al lui Vasile Breban, preot român unit (greco-catolic) în comuna Recea, Maramureș. Mama sa, Olga Constanța Esthera Breban, născută Böhmler, provenea dintr-o familie de comercianți germani, emigrați din Alsacia. În 1951 a fost exmatriculat de tâlharii comuniștii staliniști din penultima clasă a Liceului „Coriolan Brediceanu” din Lugoj din cauza originii sale sociale „nesănătoase”.
Christian W. Schenk!„Astăzi marele romancier 𝗡𝗶𝗰𝗼𝗹𝗮𝗲 𝗕𝗿𝗲𝗯𝗮𝗻 a împlinit frumoasa vârstă de 90 de ani. Îl omagiem cu o carte de “Cânturi” pe care le-a dedicat deosebitei sale soții, Cristina!
La mulți ani, dragă Nicolae!”

Vasile A. Ieșeanu! Christian W. Schenk! Cel mai tare roman al lui Nicolae Breban care demască în modul cel mai ingenios criminalitatea comunismului, în chiar vremea fiarei extremiste este romanul ANIMALE BOLNAVE. Cum a reușit să treacă acest roman de draconica cenzură comunistă rămâne pentru mare o mare enigmă. Căci ceea ce demască Breban este tocmai această stare inumană a comuniștilor - a metamorfozei oamenilor în fiare, recte cum a remarcat Breban în ANIMALE BOLNAVE!
Christian W. Schenk Autor Administrator Vasile A. Ieșeanu
Știu cum, știu ce și știu de ce!
Vasile A. Ieșeanu!Christian W. Schenk! Nu exclud o mască a disimulării, ingenios realizată de Breban de cooperare cu securitatea, care să fi orbit cumva ochii cenzorului Argus și astfel a reușit să fie editat romanul ANIMALE BOLNAVE.

Christian W. Schenk
Autor
Administrator
Vasile A. Ieșeanu printre altele, mult timp nu i-a mers, când a fost nevoit să rămână aici la noi!
!#Maipoatefifericitunomla90deani
#finiscoronatopus
#sfârșitulîncununeazăopera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu