Faceți căutări pe acest blog

marți, 15 decembrie 2015

BOR - SLUJITOARE LA DOI STĂPÂNI



                PREOTUL ZAMISNICU DUMITRU E UN ARSENE BOCA AL MOLDOVEI Faptul că nu a ajuns un legendar mare sfânt al Moldovei, ca Arsene Boca în Ardeal, ține de cum se creează miturile în epoca postmodernistă. „Statele”, scrie pr. Zamisnicu în Jurnalul său, „făcând din religie instrument politic, au obligat bisericile să omită din propovăduire și din practică tocmai cultul despre Sfântul Duh.” (ibid.).
În vreme ce capii Bisericii Ortodoxe Române (B.O.R.) slujeau la doi stăpâni, întâi diavolului COMUNIST și apoi lui Dumnezeu, pr. Zamisnicu și alți câțiva preoți cu har, refuzau această manifestare schizoidă. Din acest motiv, cred că pr. Zamisnicu a fost una din mințile lucide ale bisericii care s-au opus vehement ideologizării RELIGIEI . 

                Nu o minte din acelea atinse de „trichine” cum zicea Dostoievski, nu din acelea căzute 
„victime” (în ghilimele), înfiorătoarei ciume roșii. Era din acei oameni care rămân curați, postind, în pofida interdicției de a posti, curajoși – când bărbăția făcea temenele în faţa omului roş (cel mai adesea curajul e dat de eliberarea de materialitatea acestei lumi); moral într-o vreme profund imorală; afirma cu glas tare adevărul când minciuna triumfa; rămânea drept, corect și cinstit când nedreptatea se împărățea la judecătorie și necredința la mitropolie. Pentru pr. Zamisnicu cel mai mare păcat este nedreptatea. Și mari moraliști ai lumii, Socrate și Iisus, au văzut în nedreptate cel mai mare păcat.( fragment din cartea Libertate în Iadul de lux)Â

Vasile Anton Ieșeanu, 15 decembrie  2015, Iași   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu