Faceți căutări pe acest blog

joi, 17 decembrie 2015

TRĂIEȘTE CLIPA CU BUCURIE !


Moto: „Trăiește clipa cu bucurie. / Lucrurile vechi pe alții să-i bucure, eu fericit sunt / Că m-am născut într-un ev pe potriva inimii mele. Ovidiu

                      Toate viețuitoarele trăiesc într-un etern prezent . Doar omul are posibilitatea să trăiască în trecut în amintiri sau în viitor, în vis sau imaginație. Noi trăim doar clipa, un continuum prezent în tranziţie.
                   Prezentul fiecăruia este un moment suspendat între trecut şi viitor, realitatea materială este doar clipa. Clipa este „atopon” cum o descrie Platon (Parmenide, 156 d), adică în traducere – „fără loc”, o categorie de tranziţie a materiei, între repaus şi mişcare fără timp și spațiu.
                    Ea nu se schimbă din repaus în mişcare, (decât în stadiul de sămânţă), nici din mişcare în repaus, (decât în stadiul final, al morţii). Or, dacă singura realitate materială este în prezentul fiecăruia, şi cum prezentul fiecăruia este clipa, ajungem ca şi Schopenhauer la aceeaşi concluzie idealist subiectivă: lumea nu există decât în mintea noastră, deoarece informaţia ei curge permanent, nu stă pe loc, nici un eveniment material nu se opreşte în prezent.(fragment din eseul LIBERTATE ÎN IADUL DE LUX )

Vasile  Anton Ieșeanu,16 decembrie  2015,  Iași    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu