Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 24 iunie 2017

Oamenii de #cultură și #politica



Oamenii de cultură nu trebuie să rămână în turnul lor de fildeș în relația cu politicul. Dimpotrivă, cred că oamenii de cultură sunt chemați și sunt cei mai îndreptățiți să fie cei mai vehemenți critici ai clasei politice. Cu o condiție: să aibă ca principiu fundamental - iubirea de adevăr.
A te retrage în turnul tău de fildeș, a te izola de societate care trăiește vrând-nevrând sub copertina politicului, este dovada unei atitudini infantile de copil autist care refuză să participe la combaterea corupției și abuzurilor politicienilor. Privită prin prisma critică a omului matur neimplicarea omului de cultură în viața cetății este o dovadă de lașitate. Omul de cultură retras în turnul de fildeș e individul laș, suferind de angoase existențiale, în ultimă instanță un infantil. Curajul este manifestarea normală a omului de cultură înțelept, care se luptă asemenea lui Socrate pentru ca oamenii să afle adevărul și pentru binele cetății.
Adevăratul om de cultură înfruntă primejdia fără să ia în seamă moartea și nimic altceva decât demnitatea sa de ființă umană. Neimplicare, mai cu seamă în democrație în care există libertatea cuvântului și posibilitatea de a afla adevărul a oamenilor de cultură, lasă oamenilor politici libertatea de a comite cele mai josnice abuzuri.
Politicienii nu trebuie lăsați nici o clipă nevegheați de oamenii de cultură. Pentru mine adevăratul om de cultură este modelul Socrate. Oamenii de cultură trebuie să fie #apostolii neamului cu misiunea sacră să îndrepte, cu puterea cuvântului lor, moravurile și năravurile clasei politice.
Un adevărat om de cultură refuză cu obstinație colaboraționismul cu partidele politice, chiar dacă manifestă simpatii de stânga sau de dreapta.
Aceia dintre intelectuali care devin mai pe față, mai pe din dos colaboraționiști, nu mai poate fi numiți oameni de cultură ci sunt simpli #propagandiști. Când cultura degenerează în instrument de propagandă politică, actul de cultură se metamorfozează în ideologie de genul #Political Correctness iar oamenii de cultură în propagandiști obedienți ai unui #partid, ai sistemului sau deep state (statul ascuns), cum îi spun americanii.
Vasile Anton Ieșeanu, 24 iunie 2017, Iași

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu