Faceți căutări pe acest blog

vineri, 30 iunie 2017

Pledoarie pentru un Institut și o catedră Eminescu...





Statul român nu are bani, astfel se scuză politicienii, pentru un Institut Eminescu, cum, de pildă, au germanii Institutul Goethe sau englezii Institutul Shakespeare. Oare politicienii români se tem că nu le vor ajunge banii de furat de la stat, dacă ar accepta să înființeze un Institut și o catedră Eminescu?!.. .„Urgența cere înființarea unui Institut Eminescu în țară și în lume... [...] Scanarea manuscriselor eminesciene înseamnă declanșarea unui proces, ruperea bulgărelui din vârful dealului: dacă nu se urmează metodic rostogolirea sa în gândul comun putem asista la adevărate catastrofe teoretice. Una dintre ele , poate cea mai de temut, este această punere în paranteze a operei care echivalează cu scoaterea ei din atenția și interesul public. Putem avea de a face cu o deconstrucție furibundă ca reacție la cele mai bune intenții culturale și științifice care s-au manifestat în ultimul secol în cultura noastră. (Nicolae Georgescu - Introducere, Un an din viața lui Eminescu, Ed. Floare albastră, 2006, București )

            La ora actuală, „elita” culturală, cu ifose de mari înțelepți și deținători ai adevărului absolut, lustruindu-se pe sine în selfie textualiste, a dezbinat lumea culturală, separând-o în „capitaliștii” de pe Dâmbovița de la care emană postmodernismul globalist și marginalii care mai cred în ideea de cultură națională. „Elita” noastră globalistă  vrea o națiune fără naționalism.  Ca și cum ar putea exista, creștinism, fără  Hristos. 
            Eminescu nu mai este al „elitei” globaliste, Eminescu este acum al marginalilor naționali; „elita” globalistă s-a lepădat de poet. În  contra direcției  de azi  în cultura română, oamenii de cultură sunt chemați să lupte împotriva imposturii globaliste!          Eminescologia a devenit  o știință  însă clasa politică  din crasă  ignoranță  nu o recunoaște!

Vasile Anton Ieșeanu, 20 iunie 2017, Iași 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu