Moto:
”Iașul trebuie să
devina scaunul științei, focarul inteligenței române”
Mihail Kogălniceanu
Toată lumea, cred că, știe că Iașul e capitala culturală a României. Această cetate, recunoscută de marii noștri cărturari Eminescu, Iorga, Xenopol,
Blaga, Kogălniceanu, Topârceanu ca cetate a creației științifice, culturale și spirituale,
rămâne pe mai departe în aceeași predestinare culturală. Dacă recunoaștem Iașului acest
înalt titlului, de capitală
culturală, aceasta se datorează faptului că aici întâlnim, cu siguranță cei mai mulți
mari cititori. Mai multe biblioteci centrale și de cartier invită la citit. Mihail Kogălniceanu
Am putea crede că, în aceste vremuri ale hi-tech-ului - Internet, televiziunea și osebire ale cărții electronice, numărul cititorilor de carte clasică, tipărită, sau de ziare clasice, a scăzut. Ei bine să nu faceți iluzii. Iașul a rămas, din acest punct de vedere, la fel ca pe vremea lui Eminescu, arhaic și tradițional.
La Iași oamenii citesc pe orice vreme, vânt , ploaie , furtună, viscol. Chiar și la temperaturi de -120C, ieșenii citesc presa. Asta o dovedește omul din imagine.
Aceste fotografii ar trebui să devină poster, nu doar pentru toate chioșcurile de ziare, ci și pentru toate bibliotecile. Și de bună seamă, persoana din imagine ar trebui să figureze în Cartea Recordurilor.
Nu cred să mai existe, în alte țări, cititori care să citească presa, atât de pasionați, la -120C, ca acest ieșean. Poate în capitala mamei Rusii,dar aici rușii nu mai citesc demult presa sau vreun roman de-al lui Tolstoi ori Dostoievski, ci doar Vodka
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu