Faceți căutări pe acest blog

duminică, 26 februarie 2012

Reuniune de familie cu tort Diplomat Moto: ,,…Cei ce sunt la masă aceia să șază;  că pre aceia i-ai tocmit și așezat; celorlalți care îți sunt ție dragi și stau în vorbă, tu ia pâine  și bucate dinaintea ta și vin, și le dă cu mâna ta , să mănânce și să bea.’’  (Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie)        
        Joi, pe data de 16 februarie, sună Gabi.  ,,Mama ce bunătăți  pregătești de lăsatul secului?” , o întreabă, mieros, ca de obicei. ,,Lucian  tânjește după bucatele tale’’, dă ea vina  pe prietenul ei, spre a-şi  masca propria-i apetenţă.                                                                           
        Luată prin surprindere, Maria ii spune că pregătește ceva  bun. Anunț-o  și pe Ancuța să vină cu Marius și  Ligia. Sau mai bine  am să  le  telefonez eu.  
              Gabi  este  o gurmandă. Dar a fi gurmand  nu înseamnă, cum pot  fi înclinați  unii să creadă, a  mânca mult, ci, după DEX, înseamnă  a plăcea și a  ști să apreciezi mâncărurile gustoase.                                                             Când  e   vorba despre o  reuniune de familie, Maria intră în stare de fierbere. Vrea ca totul să  fie perfect. Așadar, pe lângă   borșul de vițel, friptură,  garnituri, murături  și alte bunătăți pe care postul le interzice,  Maria  le pregătește copiilor o mică  surpriză – tortul  Diplomat  cu  ananas,  ornat cu kiwi, mango, vișine și portocale, ademenitor,  răcoritor, apetisant  și  aromat. Rețetele se găsesc pe site-urile  culinare, așa că  nu vă mai plictisesc cu aceste amănunte.              
             Alături de un pahar de vin, numit în limbajul popular   -    Căpșună, cum nu se mai află pe valea Jijiei și nici prin pivnițele vestite ale marilor podgorii, tortul  Diplomat a făcut  o fericită   reuniunea de familie.                             Anul acesta  vinul meu   s-a întrecut pe sine.  Strugurii au  un exces de zaharină şi fructoză. I-am cules  toamna târziu, pe când erau   gata  să se stafidească din cauza secetei de anul trecut. Vinul acesta ţărănesc  întrece, în  aromă, culoare  și  gustul  de fructe de pădure, chiar şi   vinurile nobile.  Are un conţinut ridicat de vitamine, minerale, este antioxidant şi  posedă multe virtuţi  terapeutice.  Printre  cele mai bune efecte, băut în cantităţi  moderate, constituie, pentru bărbaţi, un excelent dezinhibant erotic                        L-am  păstrat în damigene pântecoase,  fiind  convins   că sticla nu intră defel în  relaţie  cu vinul  deşi îl înfaşă şi-l  îmbrăţişează  ca pe o odraslă  năzdrăvană  şi-l păstrează, astfel, cu toaste calităţile care îl fac neîntrecut vrăjitor, căci dezleagă şi limba cea mai ciufută.                  
             Nu l-am tratat cu  sulf sau alte chimicale. Vinul e   natural,  de la mama lui, cum se spune, de aceea, nici  nu zici că-i vin, ci mai degrabă  e ambrozie sau nectar,  licoare  de care, pe vremea  vechilor  greci,   doar   zeii aveau parte, nu oamenii de rând.
De  bei un pahar, ai  mai  bea  unul  şi încă unul, dar e înşelător ca o  nimfetă  – te mângâie în cele mai fanteziste  chipuri şi  repede te-adoarme.            Ei bine, pe noi bărbaţii nu ne-a adormit,  dar ne-a ademenit la interminabile discuţii, încât, fetele căutau, fel şi fel de vicleşuguri spre a face bărbaţii  să le însoţească la casele  lor, dar  cum să-i scoată de  sub vraja lui Bachus când le dezlegase limbile cu această minunată licoare.  ,,Domnilor  vorbiţi mai mult  femeile!’’, zicea  Gabi,  invidioasă, că nu mai terminam dezbaterile.  ,,Păi, măcar acum să vorbim şi noi, zice Lucian  că, în rest, nu mai avem timp, de gura voastră.’’ ,,Ai! Ai!’’ îl ameninţă ea cu degetul.                                         
 Ligia, trimisă de maică-sa,  vine mereu cu texte şi pretexte, ba că  mai are teme de făcut,  ba că trebuie să facă baie, doar-doar  l-o  păcăli  pe Marius să meargă  acasă. Dar  Marius, care, de regulă, se limitează la un pahar, acum îmboldit  de aromele emanate de Căpşunică, găseşte motive întemeiate pentru a amâna plecarea şi a dezbate problemele stringente  până la capăt.                                                                                    
 Ei, şi pe când vinul şăgalnic  începea să înmoaie spiritele, apare  Maria cu surpriza ei de zile mari – tortul Diplomat. Nu  sunt un admirator al dulciurilor. Dimpotrivă, am iubit  mai mult acriturile, dar   felia  de tort rece,  împănată cu fructe, a fost atât  de  plăcută  , încât, la urmă am renunţat la  ultimul pahar de  vin să nu-i anihilez  efectele afrodiziace, aş spune.                                                                               
Prietenul meu, Dragoş Grosu, administrator al firmei SC Code 932 srl,  producătoare de  softuri  - webdesign, proiectare 3d, servicii spaţiul tridimensional, creaţii grafice site-uri, creare website-uri, proiectare website, pe care îl rugasem să mă  ajute la instalarea, pe noul calculator, a  programelor, îmi spunea, a doua  zi:  ,, D-le , cel mai mult  îmi plac reuniunile de familie; aşa ne adunăm şi noi,  la mama, când   reuşim să ne rupem de activităţile cotidiene; aşa  mi-ar plăcea  ca şi copii mei, când vor fi mari,  să vină  cu drag la noi.’’
         Vasile Anton, Iaşi, 26  februarie 2012                                                                                                                                                                                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu