Faceți căutări pe acest blog

joi, 8 martie 2012

Apple și cinci mari edituri americane acuzate de încălcarea legii antitrust



         Oana  Osman de la revista Capital este autoarea unui interesant articol intitulat ,, Apple şi cinci edituri americane, acuzate de cartel pentru scumpirea cărţilor electronice”, publicat, azi, 8 martie  2012,  pe prima pagină din Capital ro.                                                             
          Chiar înainte de introducerea primului iPad  în 2010  de către Steve Jobs, a convins  mai multe librării asupra  stabilirii  costurilor  cărților digitale. Cinci mari  edituri  s-au  angajat  în această  înțelegere  Hachette Book Group (din grupul Lagardere), Simon & Schuster (parte din grupul de presă CBS), Grupul Penguin USA (din concernul Pearson), Harper Collins Publishers (o unitate a News Corp, care deţine şi Wall Street Journal) şi Macmillan (unitate a companiei Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck)
Departamentul american de justiţie a avertizat compania Apple Inc. şi cinci dintre cele mai mari edituri că vor fi acționate în judecată, fiind acuzate de  o potențială înțelegere  și încălcarea legislației antitrust. Amazon  a devenit lider de piață în vânzarea de cărți electronice  prin comercializarea a multor best-sellers-uri la prețul  9,99 USD, încurajând cititorii să cumpere cititoare Kindle.
Dar editurile au fost reticente la o asemenea strategie,  temându-se că cititorii se vor obișnui cu cărțile ieftine și nu vor putea să le vândă pe cele scumpe.   Editurile se mai temeau că, retail-eri, precum Barnes & Noble, nu vor putea concura cu discount-urile uriaşe oferite de Amazon. Un   singur mare jucător  putea ajunge să dicteze preţurile în industrie.  
         Editurile  aveau în față    experiența nefastă a caselor de discuri, când  serviciul iTunes  a devenit principalul instrument de vânzare a cântecelor cu 99 de cenți, casele de discuri ajungând la mâna companiei Apple.
Steve Jobs, şeful executiv al companiei, a sugerat mutarea practicilor către un “model de agenţie”, în care editurile stabileau preţurile cărţilor, iar Apple aplica o reducere de 30%, dar    interzicea  editurilor să permită retail-eurilor rivali vânzarea aceloraşi cărţi la un preţ mai mic.   
Departamentul american de justiţie crede că Apple şi Editurile  mari   au acţionat   în înțelegere  pentru a creşte preţurile în toată industria. De aceea are  intenția  să-i    acționeze   în  judecată pentru încălcarea legilor federale antitrust,  după cum   informează sursele  citate de Wall Street Journal.   
          Din 2010  până la sfârșitul anului 2011 vânzările de cărţi electronice s-au dublat, ajungând la  970 milioane de dolari, potrivit  studiului  realizat de Association of American Publisher.
 Tot  mai mulţi consumatori  de carte  migrează către cititoare electronice. Drept urmare  se împuţinează librăriile care vând cărţi tipărite.  În anul  2011  a fost  închis Borders Group, unul dintre cele mai mari lanţuri de librării din Statele Unite. 
Dar, spun unii comentatori -  torentele fură!  Când prețurile cresc descarcă la greu, forțând astfel piața de carte electronică să opereze reduceri. Problema este că suferă creatorii, cei care muncesc din  greu pentru publicarea unei cărți viabile.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu