Faceți căutări pe acest blog

duminică, 18 martie 2012

O aplicație Microsoft, pentru traduceri instant vocale, în 26 de limbi



Microsoft a făcut o demonstrație cu o aplicație care, dacă va fi perfecționată mult în următorii ani, va deveni extrem de populară. 
             Este vorba de o aplicație care poate face traducere vocala pe loc dintr-o limba în alta și poate "livra" traducerea cu o voce asemănătoare cu cea a vorbitorului, nu cu una robotica, scrie PC World. 
        Aplicații de traducerea vocală instant exista pe piața, însă numărul limbilor este mic și rezultatele sunt foarte puțin mulțumitoare.

            Microsoft, care a făcut o demostrație a tehnologiei în acest weekend la evenimentul TechFest, spune ca sunt trei etape: una in care se recunoaște limba în care vorbești, traducerea propriu-zisa a celor spuse și, la final, redarea celor spuse în limba dorita.                               
             Compania spune ca redarea nu se face cu o voce robotica, rece și sacadata, ci cu una asemănătoare cu cea a vorbitorului care însă trebuie sa facă un "antrenament" de o ora cu aplicația pentru ca aceasta sa-i înțeleaga timbrul vocal.

          Pentru viitor Microsoft nu și-a propus doar ca aplicația Monolingual TTS sa îsi îmbunătățeasca modul în care traduce, ci sa-și creeze un model 3D la capul celui care vorbește, astfel încât totul sa fie cât mai realist.

           Dacă în anii următori aplicația va fi capabila sa traducă mult mai bine, ea va fi cu siguranța extrem de populară pe smartphone-uri unde au apărut o serie de aplicații care traduc text (din ce în ce mai bine) dar și voce (de calitate foarte slaba însă).

           Ziua în care vom putea merge în China cu un telefon în mana capabil sa traducă instant tot ce spunem și tot ce ni se spune este încă departe, aplicațiile de traducere vocala fiind mult mai greu de construit decât cele de text care au ajuns la un nivel mulțumitor după ce acum un deceniu erau abia la început. 
Sursa:  HotNews.ro (autor Vlad Barza)  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu