Faceți căutări pe acest blog

luni, 19 martie 2012

Profetesa Amélie Nothomb și asasinatele din Franța

 
"Parchetul din Paris s-a sesizat în baza competenţei sale antiteroriste privind cele trei anchete demarate pentru fapte calificate drept asasinat şi tentative de asasinat în legătură cu o acţiune teroristă", a declarat procurorul Francois Molins în acest comunicat.

Patru persoane, dintre care trei copii, au fost ucise în atacul comis luni în jurul orei 08.00 (09.00 ora României) în faţa colegiului evreiesc Ozar Hatorah din Toulouse.

Potrivit martorilor oculari şi informaţiilor strânse de anchetatori, aceasta ar fi a treia crimă a unui bărbat pe scuter, după alte două atacuri împotriva unor militari la Toulouse şi în oraşul vecin Montauban, soldate cu moartea a trei soldaţi de origine magrebiană şi rănirea gravă a altuia.
Agresorul de la şcoala evreiască avea două arme, dintre care una cu acelaşi calibru ca cea folosită împotriva soldaţilor, potrivit unor surse din cadrul poliţiei. Ministrul de Interne Claude Guéant a evocat, de asemenea, "similitudini" între aceste cazuri.
Ministerul de Interne a ordinat imediat "consolidarea supravegherii" în jurul şcolilor evreieşti din ţară.
Preşedintele Nicolas Sarkozy a decretat respectarea unui minut de reculegere, marţi, în şcoli şi a asigurat că "vor fi puse în mişcare absolut toate resursele pentru găsirea" ucigaşului. Ministrul de Interne Claude Guéant "va rămâne la Toulouse atât cât va fi nevoie", a adăugat el.
"Sunt copiii noştri, nu sunt doar ai voştri, sunt ai noştri", a declarat el. "Pe teritoriul republicii nu poţi să asasinezi copii fără să dai socoteală", a adăugat preşedintele. "Astăzi este o zi de tragedie naţională", a continuat el.
Preşedintele francez, candidat pentru un al doilea mandat la alegerile prezidenţiale din 22 aprilie şi 6 mai, a revenit asupra similitudinilor dintre acest atac şi asasinarea a trei militari în ultimele zece zile la Toulouse şi Montauban.
"Ne punem întrebări în legătură cu similitudinile modului de operare, dar trebuie să aşteptăm rezultatele anchetei judiciare", a precizat el.
În ambele atacuri a fost folosită o armă de calibrul 11.43, iar ucigaşul a fugit de fiecare dată pe un scuter.
Principalul adversar al lui Nicolas Sarkozy la alegerile prezidenţiale, socialistul François Hollande, este aşteptat, de asemenea, în cursul zilei la Toulouse

 Sursa:   REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/crimele-care-au-socat-franta-s-a-deschis-o-ancheta-antiterorista_924504.html#ixzz1paZGxMVH

 
Profetesa  Amélie Nothomb  și asasinatele din Franța
         În anul 2006 apărea, la editura   Editions Albin Michel S. A. – Paris, cartea prolificei scriitoare franceze Amélie Nothomb  (născută  în Japonia),   Jurnal d’Hirondelle.                                                             
 Un an mai târziu, la fel de prolifica editură ieşeană  Polirom, traducea şi publica romanul scriitoarei franceze, sub titlul   Jurnalul rândunicii .                                                                                                        
 În seara asta, ascultând ştirile  pe Realitatea TV,  am aflat de asasinul de pe scuter,  din Fanța.  Mi-am aminti de romanul lui Amélie Nothomb, care  imagina , un curier   pe   motociletă, ,, trăgător de elită”  , ajuns  un  asasin la comandă, în serviciul mafiei rusești.                                    
            Ucidea fără mustrări de conștiință. ,, O zi fără un client, se destăinuie asasinul, devenise pentru mine  la fel de rușinoasă ca altădată o zi fără flirturi.”[…] Numeam asta fast –kill (crimă la minut). […] Am ajuns criminal în serie.”                          
            Asasinul  din Franța de pe  motocicletă  mi-a indus  o  puternică  stare de șoc ( nu-i așa, viitorul ne șochează mereu!) , ca și cum  scriitoarea ar fi profetizat în cartea ei , jurnalul rândunicii,  asupra viitorului ce va să vină în Franța . 
           În genere, scriitori au această extraordinară viziune asupra viitorului.   Să-l amintesc doar pe Dostoievski, al cărui  roman Crimă și pedeapsă, profetiza masacrele marii  revoluții din Octombrie  și gulagul.
         Vasile Anton, Iași , 19 martie 2012                                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu